Ameliyathane hemşiresinin ziyareti hastanın kaygısını azaltıyor

 Dr.

Ameliyathane hemşiresinin ziyareti hastanın kaygısını azaltıyor
REKLAM ALANI
01.07.2024
0
A+
A-

 Dr. Öğr. Üyesi Nurgül Arpag’ın ameliyathane hemşirelerinin ameliyat öncesi yaptıkları ziyaretin hasta üzerindeki etkilerine ilişkin araştırması poster sunum olarak paylaşıldı. Bu araştırmaya göre, ameliyathane hemşiresinin ameliyat öncesi hasta ziyareti ve hasta bilgilendirmesi, hastaların ameliyat sonrası kaygılarını azaltırken, ağrı bildirim sıklığının azaldığı ve bu doğrultuda da opioid kullanımının azaldığı tespit edildi.

Conference Proceedings Citation Index (CPCI-S)’de yer alan, 1992 yılından bu yana Avrupa’da ameliyathane hemşirelerinin sesi olmaya devam eden 11. Uluslararası European Operating Room Nurses Association- EORNA Kongresi, bu yıl İspanya’nın Valencia kentinde gerçekleştirildi.

İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Nurgül Arpag, kongrede üniversiteyi bir poster bildirisi, bir sözel bildiri ve 45 dakikalık süre verilen bir özel oturum olmak üzere üç araştırması ile temsil etti.

Ameliyathane hemşiresinin ziyareti, hastaya iyi geliyor

Dr. Öğr. Üyesi Nurgül Arpag, poster olarak sunulan “The Effect of Visits by Operating Room Nurses Before Cardiac Surgery on Anxiety and Pain” başlıklı araştırmasında ameliyathane hemşiresinin ameliyattan bir gün önce, ameliyatına katılacağı hastasını, hasta odasında ziyaret etmesi ve ameliyat sırası ve sonrası süreçler hakkında bilgilendirmesinin önemine dikkat çekti. Arpag’ın araştırmasının sonuçları kongrede paylaşıldı: “Hastanın ameliyat sonrası kaygı düzeyine etkisi, kaygı düzeyinin ameliyat sonrası ağrı şiddetine etkisi ve ilişkili olarak hastanın opioid kullanımı üzerine etkisini belirlemek amaçlı yapılan araştırmanın sonucunda; ameliyathane hemşiresinin ameliyat öncesi hasta ziyareti ve hasta bilgilendirmesinin, hastaların ameliyat sonrası kaygılarını azaltmakta olduğu, ağrı şiddetinde anlamlı bir fark olmasa da ağrı bildirim sıklığının azaldığı ve bu doğrultuda da opioid kullanımının azalmakta olduğu belirlenmiştir. Ameliyathane hemşirelerinin ameliyat öncesi hasta ziyaretleriyle hasta bakımına katılımının desteklenmesi önerilmektedir.”

Ameliyathane hemşirelerinin bireysel yenilikçi özellikleri önemli…

Dr. Öğr. Üyesi Nurgül Arpag, “Determination of Individual Innovation Characteristics of Operating Room Nurses” başlıklı özel oturumda sunulan araştırmasında ameliyathane hemşirelerinin yenilikçilik özelliklerinin önemine dikkat çekti. Ameliyathanelerde hızla gelişen teknolojilerin kullanımının burada çalışan hemşirelerin bireysel yenilikçilik özellikleriyle uyum sağlama ve liderlik etmelerini gerektirdiğini belirten Arpag, bildirisinde “Ameliyathane hemşirelerinin bireysel yenilikçilik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılan araştırma sonucunda, ameliyathane hemşirelerinin eğitim düzeyi ve deneyim yılı arttıkça yenilikçilik özelliklerinin ve riskleri azaltmaya yönelik tutumlarının artış göstermekte olduğu belirlenmiştir. Sağlık kuruluşlarının ameliyathane hemşirelerinin eğitim düzeyinin artırılması ve yenilikçilik özelliklerinin desteklenmesi konusunda önlemler almaları önerilir” görüşlerine yer verdi.

Ameliyathanelerdeki sterilizasyon uygulamasının önemi anlatıldı

Dr. Öğr. Üyesi Nurgül Arpag, sözel bildiri olarak sunulan “Can a Strand of Hair Contaminate a Surgical Instrument Set? A Controlled Experimental Study” başlıklı araştırmasında ameliyathanelerdeki sterilizasyon uygulamalarının önemine işaret etti. Arpag, araştırmayla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Sterilizasyona hazırlık aşamasında çalışanların gerekli önlemleri almamış olması nedeniyle istenmedik olay olarak karşılaşılan steril set içinden saç teli çıkması durumunda, setlerin kontaminasyonunu belirlemek amacıyla yapılan bu araştırmanın mikrobiyolojik sonuçlarına göre; farklı mikroorganizmalar ile kontamine edilmiş saç telleriyle steril edilen setlerin içeriğinden alınan sürüntü kültürlerinde üreme olmadığı belirlenmiştir. Araştırmada buna karşın sterilizasyon öncesi hazırlık aşamasında tüm çalışanların gerekli önlemleri almasının önemi vurgulanmakta, saç telinin set içerisine set açıldıktan sonra düşmediğinden emin olunması gerekliliği vurgulanmakta ve daha fazla araştırmaya gereksinim olduğu bildirilmektedir.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.